We love eating na konferencji dot. zdrowego odżywiania w szkołach

W związku z wejściem w życie z dniem 1.09.2015 Ustawy o zakazie sprzedaży śmieciowego jedzenia Centrum Naturalnego Odżywiania Orkiszowe Pola zorganizowała Konferencję na rzecz Naturalnego Odżywiania w Szkołach, zapraszając do współpracy Centrum Medyczne CenterMed Oddz. w Poznaniu, Wyższą Szkołę Zdrowia, Urody i Edukacji oraz Pyszoty – doświadczony w naturalnym odżywianiu dzieci i młodzieży poznański catering.

Konferencja skierowana jest przede wszystkim do Dyrektorów Szkół, Nauczycieli i pedagogów szkolnych oraz pracowników szkolnych stołówek, właścicieli firm cateringowych i sklepików szkolnych. Organizatorzy przewidzieli też pulę miejsc dla rodziców z Rad Rodziców, którzy zechcą w szkołach być ambasadorami działań prozdrowotnych.

"Wierzymy, że świadomość, którą uda nam się obudzić naszymi zajęciami, pozwoli placówkom bardziej zaangażować się w działania promujące zdrowy styl życia w szkołach dla dobra dzieci, młodzieży ale tez ich rodzin."

P R O G R A M

I BLOK – Żywienie 10.00 – 11.30

  1. Uroczyste otwarcie Konferencji – powitanie gości specjalnych – 20 minut:
  2. Jak żywią się dzieci szkolne na różnych poziomach rozwoju, jak rodzice chcą żywić swoje dzieci, jak powinny być żywione dzieci w szkołach – mgr inż. Dorota Łapa (30 minut)
  3. Grzegorz Łapanowski – Twoja „szkoła na widelcu” – prezentacja multimedialna (10 minut)
  4. Co dzieci jeść powinny ze szczególnym uwzględnieniem śniadań – mgr Anna Żywica, mgr inż. Dominika Nitschke – Michalak (30 minut)

Przerwa śniadaniowa  11.30 – 11.50

II BLOK – PRAWNO  - MEDYCZNY 11.50 – 13.20

  1. Zagrożenia płynące z przetworzonej żywności – uzależnienia żywieniowe - mgr inż. Dorota Łapa (20 minut)
  2. Choroby dietozależne – wzrastające zagrożenie dla zdrowia i życia – lek. med.  Justyna Okupniak (20 minut)
  3. Zdrowe żywienie dzieci – implikacje praktyczne płynące z Rozporządzenia Ministra Zdrowia – przedstawiciel Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej (20 minut)

Moderowana dyskusja – na pytania odpowiadają eksperci (30 minut):

Dziekan Wydziału Dietetyki dr Małgorzata Dłużewska

Mgr Izabela Wojdyła

Mgr inż. Dorota Łapa,

Mgr inż.  Anna Żywica,

mgr inż. Dominika Nitshke  Michalak

Przerwa obiadowa  13.20 – 14.00

III BLOK DOŚWIADCZENIA, GOTOWANIE, PRZEKAZYWANIE WIEDZY 14.00 – 15.20

  1. Z pamiętnika praktyka czyli jak smacznie i zdrowo gotować dla dzieci i młodzieży– mgr inż. Izabela Wojdyła  (w tym prezentacja Jamiego Olivera – jak się to robi?) (30 minut)
  2. Prezentacja Kampanii We love Eating – Centrum Inicjatyw Senioralnych (10 minut)
  3. Jak złe żywienie przekłada się na negatywne zachowania społeczne dzieci i młodzieży - dr Marta Holeksa (20 minut)
  4. Krótko o skutecznej perswazji – psychologowie o przekonywaniu do zdrowego żywienia - mgr Maja Szatkowska (15 minut)
  5. Recepta dla sklepików szkolnych - jedzenie na wynos – mgr inż. Izabela Wojdyła (10 minut)

Przerwa podwieczorek 15.25 – 15.45

IV BLOK STYL ZYCIA , RUCH I AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA 15.45 – 17.15

  1. ZDROWY jak RYBA – autorski projekt antyfastfoodowy młodzieży licealnej z ZS nr w Krzesinach (10 minut)
  2. Nowe oblicza wychowania fizycznego – prof. dr hab. Michał Bronikowski (30 minut)
  3. Biologiczne uwarunkowania wysiłku  w sporcie (20 minut) – dr Janusz Brzozowski
  4. Aktywność fizyczna w szkole – ujęcie praktyczne - mgr Paulina Szczęsna (15 minut)
  5. Ergonomia dnia czyli dlaczego potrzebny jest sen i odpoczynek – (5 minut)

(Neurobiochromatologia)

Zakończenie konferencji, losowanie nagród - (10 minut)

Każdy uczestnik otrzyma ZAŚWIADCZENIE O UCZESTNICTWIE W KONFERENCJI oraz skorzysta z bezpłatnego poczęstunku, który zapewniają organizatorzy. Wszelkie posiłki podawane podczas konferencji są elementem edukacji żywieniowej i będą przygotowane wg najnowszych trendów zdrowego żywienia.