Centrum Inicjatyw Senioralnych w Poznaniu
O Centrum

Konkurs kulinarny na dania z gęsiny

11.10.2022

Grafika artykułu: W centrum duże pole, które stanowi leżąca na stole i stylizowana na starą kartka papieru - na niej napisy informujące o szczegółach konkursu, po lewej stronie rysunek gęsi. Zgłoś przepis na danie lub przekąskę z gęsiny i wygraj tysiąc złotych! Instytut Skrzynki zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym – zgłoszenie do 10 listopada.

Celem konkursu „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” jest wyłonienie i wyróżnienie najciekawszych przepisów potraw z gęsiną w roli głównej oraz promocja tradycji przygotowywania dań z gęsiny w okresie obchodów imienin Świętego Marcina.

Ocenie podlegać będą przepisy (wraz z opisem ich pochodzenia) oraz zdjęcia gotowych potraw. W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane będą zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).

Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną liczbę przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy (w linku poniżej), załączając zdjęcie i wysyłając na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl.

Zgłoszenia konkursowe, czyli wypełniony i podpisany (elektronicznie lub odręcznie) formularz wraz z załączonymi oraz 1-3 zdjęciami własnego autorstwa (lub z zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem najpóźniej do dnia 10 listopada 2022 roku.

Wszyscy uczestnicy konkursu na przepisy na dania i przekąski gęsiny ubiegają się o trzy nagrody finansowe:

  • 1 miejsce – nagroda w wysokości 500 zł
  • 2 miejsce – nagroda w wysokości 300 zł
  • 3 miejsce – nagroda w wysokości 200 zł

Fundatorem nagród pieniężnych w konkursach jest Instytut Skrzynki. Na laureatów czekają także vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie i upominki od Powiatu Poznańskiego oraz Instytutu Skrzynki.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone przez organizatorów w dniu 21 listopada 2022 roku na stronie www.instytutksrzynki.pl, www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz profilu Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na Facebooku. Także na stronie szlaku zostaną opublikowane wybrane przepisy zgłoszone w konkursie.

Konkursy organizowane są przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniami objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.