Centrum Inicjatyw Senioralnych w Poznaniu
O Centrum

Wsparcie żywieniowe osób zarażonych koronawirusem

01.2.2021

Zdjęcie przedstawia stos kolorowych warzyw: brokuł, sałatę, pomidory, fasolę.Ukazał się darmowy e-book autorstwa dietetyczki Marty Lewandowicz oraz neuropsycholożki Beaty Kaczmarek z zaleceniami żywieniowymi dla osób z objawowym przebiegiem infekcji wirusem COVID-19.

Książka dedykowana jest wszystkim tym, którzy zmagają się z:

  • zaburzeniami smaku, węchu i apetytu
  • zaburzeniami połykania
  • szybkim odczuciem sytości i jadłowstrętem
  • niedożywieniem i jego ryzykiem oraz spadkiem masy i siły mięśniowej
  • odczuwają w znaczący sposób skutki izolacji społecznej

Książka jest dla osób z objawowym przebiegiem infekcji wirusem COVID-19 oraz dla tych wszystkich, którym doskwierają powyższe objawy w wyniku innych jednostek chorobowych.

W książce można znaleźć praktyczne porady i sporo przepisów.

Książka dostępna jest na stronie:

Zasady żywienia w przypadku zaburzeń zmysłu smaku, węchu i apetytu jako zagrożenie niedożywienia i sarkopenii