1

Targi Smaki Regionów

Zdjęcie wykonane podczas poprzedniej edycji Tragów Smaki Regionów - widać na nim uczestników targów, stoisko z wędlinami, pieczywem i winem. To będzie kulinarna podróż po każdym zakątku Polski. Smaki Regionów, czyli wielka uczta pod znakiem tradycyjnej i ekologicznej żywności, już w ten weekend (2-3 października) na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

W tym roku można będzie odwiedzić stoiska blisko 190 wystawców ze smakołykami charakterystycznymi dla rozmaitych regionów kraju. To świetna okazja na spróbowanie nowych potraw i poznanie lokalnych smaków. Na targach pojawią się najlepsi producenci naturalnej żywności, wyrabianej wedle tradycyjnych receptur. Pyszne wędliny, sery, przetwory bez dodatków chemicznych. Naturalne soki, miody, konfitury czy nalewki – w jednym miejscu można skosztować pyszności z całej Polski.

Pokazy gotowania i szefowie kuchni

Na Scenie Kulinarnej przez cały weekend odbywać się będą pokazy gotowania, gdzie będzie można podejrzeć, jak to robią najlepsi kucharze w kraju. Gościem specjalnym będzie Łukasz Konik, m.in. juror w programie Junior MarsterChef. Jeśli kuchnia polska, to oczywiście kapusta i bigos. W sobotę, 2 października, czekać będzie wielki garnek tej kultowej potrawy, którą każdy ze zwiedzających będzie mógł się poczęstować. Wystawcy pokażą jednak, że nie tylko mięsnymi potrawami stoi polska kuchnia. Pojawią się też specjały pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z ekologicznych upraw. Wszystko to, aby pokazać, że tradycyjna kuchnia wcale nie musi być nudna.

Inne atrakcje

Poza degustacjami smakołyków, czekają też atrakcje dla najmłodszych. Dzieci będą mogły się poczuć jak prawdziwi piekarze na stoisku minipiekarni. Każde z nich wyrobi ciasto, przyozdobi i wypiecze własną bułeczkę, którą zabierze do domu (lub spałaszuje na miejscu!). Oprócz tego czekają na nie warsztaty na temat ekologii i zdrowego odżywiania, gry i zabawy.

Punktem kulminacyjnym targów będzie finał konkursu o Medal Targów Smaki Regionów. Nagrodzeni zostaną wystawcy, których produkty istotnie wyróżniają się na tle innych pod kątem jakości, walorów smakowych i poszanowania tradycyjnych receptur. Uroczysta gala odbędzie się w niedzielę, 3 października, o godz. 12.00 (paw. 3A). Tego dnia o godz. 13.00 rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Perły 2021 Nasze Kulinarne Dziedzictwo (Iglica).

Smakom Regionów towarzyszyć będzie Jesienny Targ Ogrodniczy, na którym pojawią się głównie lokalni producenci i dystrybutorzy roślin, narzędzi i dekoracji ogrodowych. Zakupić będzie można drzewa i krzewy owocowe i ozdobne, elementy dekoracyjne do domu i ogrodu, cebule roślinne, nasiona traw, warzyw, narzędzia do pracy w ogrodzie, małą architekturę krajobrazu, nawozy, podłoża, elementy nawadniania, rośliny doniczkowe, produkty regionalne, okazjonalne i handmade.

Co, gdzie, kiedy?

Targi Smaki Regionów trwają od soboty do poniedziałku (2-4 października), Jesienny Targ Ogrodniczy – w sobotę i niedzielę (2-3 października) w godz. 10.00-18.00 (w poniedziałek Smaki Regionów do godz. 17.00). Imprezy odbędą się w pawilonie 3A, wejście i wjazd od ul. Bukowskiej. Wstęp na oba wydarzenia jest wolny, trzeba jednak wcześniej pobrać bezpłatny bilet dostępny na platformie www.ToBilet.pl.

Źródło: www.poznan.pl