Targi Smaki Regionów

Grafika artykułu: W centrum białe napisy informujące o szczegółach wydarzeniach. Pod nimi logotyp MTP. Po prawej stronie zdjęcia regionalnych potraw wykonane z góry. Podhalańskie oscypki, bałtyckie ryby, podlaskie kartacze, poznańskie rogale. Przysmaki, od których ślinka cieknie już na samą myśl, będzie można do woli degustować podczas targów Smaki Regionów, które odbędą się w dniach 24-26 września na terenie MTP.

To kultowa impreza skupiająca wokół siebie wszystkich miłośników pysznego jedzenia. Tym razem do Poznania przyjedzie niemal 200 wystawców, by zaprezentować produkty spożywcze o jakości, której trudno szukać na półkach popularnych marketów.

Centralnym punktem wydarzenia będzie scena kulinarna, na której zobaczyć można jak gotują najlepsi szefowie kuchni. Gwiazdą tegorocznej edycji będzie m.in. Kurt Scheller, który z pewnością podzieli się ciekawymi przepisami i wskazówkami. Jednak warto zajrzeć na wszystkie stoiska, bo to jedna z niewielu okazji, by porozmawiać bezpośrednio z producentami najsmaczniejszych produktów. Wszyscy zaproszeni goście oferują ekologiczne wyroby, z zachowaniem tradycyjnych receptur.

Na Smakach Regionów każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci wcielą się w rolę małych piekarzy. Dowiedzą się, jak powstaje chleb, zanim trafi na sklepowe półki, a nawet samodzielnie upieką bułeczki! Warto też zajrzeć do owocowego kącika, gdzie poprzez zabawę maluchy oswoją się z warzywami i owocami. Dodatkowo kilkadziesiąt firm weźmie udział w konkursie o medal targów Smaki Regionów. Jury zwraca uwagę na składy produktów, tradycyjność receptury, a także zgodność z lokalnym dziedzictwem kulinarnym.

Wstęp na targi jest wolny!

Wydarzenie odbędzie się na terenie MTP w Pawilonie 3A, wejście – Brama nr 7, od ul. Bukowskiej, wjazd – Brama nr 6, od ul. Grunwaldzkiej/Bukowskiej.

Godziny otwarcia targów:

  • Sobota, 24 września, godz. 10.00–18.00
  • Niedziela, 25 września, godz. 10.00–18.00
  • Poniedziałek, 26 września, godz. 10.00–17.00

Szczegółowe informacje: